Abstracte illustratie van een groep mensen
Branch

Digitale overheid

Toegang tot en gebruik van digitale overheidsdiensten vereenvoudigen voor een zeer breed publiek.

Klanten

Logius, DigiD, De Belastingdienst, Gemeente Almere, Raad voor de Rechtspraak, UWV

Abstracte illustratie van een groep mensen

Gebruikersinterfaces voor websites en toepassingen die door overheidsinstanties worden gebruikt om diensten te verlenen aan het publiek. Het doel van het ontwerpen van interfaces in de context van de digitale overheid is het mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken om online toegang te krijgen tot overheidsdiensten en -informatie. Dit houdt meestal in dat intuïtieve en gebruiksvriendelijke interfaces worden gecreëerd die gemakkelijk te navigeren en te begrijpen zijn.

Een goed ontwerp houdt rekening met de behoeften en mogelijkheden van de mensen die de diensten zullen gebruiken. Hier in wordt gehouden met factoren zoals de taal die zij spreken, hun niveau van digitale vaardigheden en eventuele handicaps. Ook moet rekening worden gehouden met de apparaten en platformen die mensen gebruiken om toegang te krijgen tot de diensten, zoals desktopcomputers, smartphones en tablets.

Een effectief ontwerp kan de dienstverlening aan het publiek helpen verbeteren en kan ook het vertrouwen in de overheid helpen vergroten doordat mensen gemakkelijker toegang krijgen tot overheidsdiensten en deze gemakkelijker kunnen gebruiken.

Enkele kernbeginselen voor het ontwerp van gebruikersinterfaces voor overheidstoepassingen zijn:

  • Duidelijkheid en eenvoud: De interface moet duidelijke en beknopte taal gebruiken, eenvoudige en consistente navigatie en gemakkelijk te begrijpen visuele elementen.
  • Gebruiksgemak: De interface moet intuïtief en gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor mensen met beperkte digitale vaardigheden of toegankelijkheidsbehoeften. Hij moet snel toegang bieden tot belangrijke informatie en hulpmiddelen.
  • Veiligheid en privacy: De interface moet prioriteit geven aan veiligheid en privacy, door veilige aanmeldingsprocessen te implementeren en gevoelige informatie te beschermen.
  • Naleving: De interface moet voldoen aan relevante regelgeving en normen voor overheidstechnologie.
  • Gebruikersgericht ontwerp: De interface moet worden ontworpen met de specifieke behoeften en beperkingen van overheidsmedewerkers en burgers in gedachten.
Mensen in een luchtverkeersleiding toren
Branch

Logistiek & operations

Het doel is om op een elegante manier zo veel mogelijk overzicht en focus bieden de belangrijke processen die zich real time binnen de operatie afspelen.

Lees meer over deze branch
Man die een turbine inspecteert
Branch

Infrastructuur

Deze interfaces worden ontworpen met het doel zodat de operatoren snel en gemakkelijk toegang krijgen tot de relevante systemen en processen en deze kunnen controleren.

Lees meer over deze branch
Jong meisje met een krijtbord op de achtergrond
Branch

Onderwijs & wetenschap

Deze interfaces zijn intuïtief, aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk, zodat studenten en wetenschappers gemakkelijk toegang krijgen tot de relevante instrumenten en leermiddelen.

Lees meer over deze branch
Vrouwelijke chirurg met masker in operatie zaal
Branch

Zorg

Interface design voor medische technologie moet altijd prioriteit geven aan de veiligheid van patiënten en medische professionals.

Lees meer over deze branch
Abstracte illustratie van een groep mensen
Branch

Digitale overheid

Toegang tot en gebruik van digitale overheidsdiensten vereenvoudigen voor een zeer breed publiek.

Lees meer over deze branch